Parohia Dumbrava: De ce altarul de iarnă îl are drept ocrotitor pe Sf. Ioan Botezătorul?

În fiecare an, de sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul (7 iulie), sobor de preoți și diaconi slujește în biserica de iarnă din demisolul sfântului locaș din Dumbrava.

Asesta este hramul secundar al parohiei ”Sf. Irh. Petru Movilă”.

S-a decis ca Sfânta Masă din biserica de la demisol să cinstească această zi, în care se naște Sf. Ioan Botezătorul, deoarece la 7 iulie 2006, s-a sfințit prima piatră la temelia bisericii. Astfel, de acest praznic, numit în popor și Sânziene, a fost sfințită temelia bisericii, iar hramul secundar s-a decis să fie tocmai în această zi.

Totodată, strada principală din localitate, care e în fața bisericii, tot e în cinstea acestui mare sfânt al Bisericii.

Sfântul Ioan Botezătorul – dascăl al pocăinţei

Sfântul Ioan Botezătorul este un dascăl al pocăinței, dar și un profet al mântuirii, al binevestirii că Iisus Hristos, prin jertfa Sa, dar şi prin trimiterea Duhului Sfânt peste ucenici, ridică păcatul lumii, curăţeşte lumea de păcate şi îi dăruieşte viaţă veşnică în Împărăţia Cerurilor.

Sfântul Ioan este, alături de Sfântul Ilie, un premergător al vieţii monahale trăite în asceză, rugăciune, nevoinţă, viaţă plăcută lui Dumnezeu.

Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitor al familiilor şi un ajutător ca cei care nu au copii şi doresc să poată primi darul acesta de la Dumnezeu ca urmare a postului şi rugăciunii.

A fost un fel de apostol al daco-romanilor, un păstor duhovnicesc care a păstorit pe strămoşii noştri daco-romani din nordul Dunării, din Dacia Felix şi din Sudul Dunării, Dacia Mediterranea.

Slujba praznicală de hramul secundar al localității va începe la ora 7.30 cu Ceasurile 3 și 6, iar de la 8.00 va urma Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Vă așteptăm cu drag!