Preotul Octavian Moşin: Fiecare aşteaptă cadouri de sărbători

Incepem Saptamana Luminata cu un interviu cu preotul Octavian Mosin despre credinta, dragoste si nadejde.

Ce semnifica Sfintele sarbatori de Pasti pentru dumneavoastra?

Pentru orice crestin dreptmaritor, Sarbatoarea Sarbatorilor sau Invierea Domnului este punctul culminant al anului bisericesc. Daca in limbaj laic se spune ca toate drumurile duc la Roma, atunci in acel bisericesc putem afirma ca toate sarbatorile duc spre Inviere. Viata noastra nu ar avea sens fara de acest maret eveniment care a avut loc o data si pentru totdeauna: Dumnezeu s-a jertfit pentru creatie si a depasit moartea aratandu-ne ca viata noastra este vesnica si cu totii avem sansa de a invia in viata de apoi.De aceea atat pentru mine, cat probabil si pentru fiecare bun crestin Sarbatoarea Invierii este speranta noastra, nadejdea de a ne intalni in viata de apoi cu Hristos.

Ce fac crestinii buni in Saptamana Luminata?

Aceasta saptamana este intr-adevar luminata. Daca deschideti orice calendar crestin-ortodox vedeti ca intreaga saptamana este insemnata cu culoare rosie de sarbatoare. Aceasta este marea bucurie a clipii Invierii Domnului traita cu multa intensitate, iar Biserica aduce laude pe parcursul unei saptamani prin slujbe speciale care au in prim plan exclamarea "Hristos a Inviat".

Saptamana aceasta este una a bucuriei. Astfel, dupa o perioada de postire cu totii intram intr-o alta perioada – de bucurie si de implinire a evenimentului. Hristos se ridica de pe cruce, se pogoara in adancurile iadului si pe toti cei drepti ii ridica dandu-ne noua muritorilor sansa unei vieti vesnice fericite.

Orice sarbatoare aduce bucurii duhovnicesti si iata de ce, aceasta atmosfera de sarbatoare se vrea prelungita cat mai mult. Conform randuielilor duhovnicesti ea dureaza circa o saptamana.

Biserica recomanda ca orice obiect bisericesc sa fie confectionat de persoane autorizate astfel incat sa corespunda rigorilor si canoanelor bisericesti

Recent Patriarhia Romana a introdus un model unic de candela, pretextand ca cele comercializate in supermarketuri nu ar fi conforme traditiei crestine. Exista reguli pentru ortodocsi ce fel de candela sa foloseasca?

Exista reguli stricte vizavi de atributele bisericesti, adica tot ceea ce tine de imbracarea bisericii, amenajarea caselor noastre, vesmintele preotesti. Biserica recomanda ca orice obiect bisericesc sa fie confectionat de persoane competente, autorizate astfel incat sa corespunda rigorilor si canoanelor bisericesti.

Nu cunosc de aceasta interdictie a Bisericii Romane dar, evident, ca toate atributele, inclusiv si candelele, ar trebui sa corespunda mesajului pe care il poarta un atribut bisericesc. Cred ca aceasta interdicite este una fireasca mai ales ca deseori candelele procurate de prin magazine sunt necalitative si incomode, iar oamenii le arunca dupa ce trec sarbatorile. Candela nu trebuie insa considerata un obiect de unica folosinta.

Ce are iepurele mediatizat alaturi de ouale rosii cu Pastele?

In lume sunt foarte multe mituri legate de vietati si de sarbatorile crestine. Printre acestea se numara si iepurele care aduce oul pascal. Se mai spune ca tot el aduce copiilor cadouri de Sfintele Pasti.

Aceasta exprimare laica o putem vedea si pe felicitarile pascale, de exemplu. Tin sa mentionez insa ca iepurele mediatizat nu are vreun simbolism religios.

circa 50 de tineri impreuna cu protopopiatele si parohiile in care se aduna jertfa de Sarbatoarea Pastelui si in special a Pastelui Blajinilor o vor distribui familiilor nevoiase.

Unde merg pomenile donate de oameni in noaptea Invierii?

Fiecare episcopie si protopopiat are deja stabilite colaborari cu institutiile care solicita aceste daruri si anume orfelinate, aziluri, institutii penitenciare etc.

Pe langa aceasta, in anul curent Asociatia Studentilor Ortodocsi a avut frumoasa initiativa de a ajuta mai multe familii social-vulnerabile din intreaga republica. Sunt deja circa 50 de tineri care impreuna cu protopopiatele si parohiile in care se aduna jertfa de Sarbatoarea Pastelui si in special a Pastelui Blajinilor o vor distribui familiilor nevoiase.

Omul laicizat pune accent pe cele materiale si incearca sa transforme sarbatoarea intr-o masa copioasa si un pahar de vorba

Cum sa nu transformam Pastele Blajinilor intr-un targ de daruri? Ce spune biserica si traditia?

Fiecare dintre noi asteapta cadouri de sarbatori. Imi aduc aminte ca atunci cand eram copil parintii ne imbracau in straie noi de sarbatoare.

Pastele este intr-adevar o sarbatoare a primenirii noastre, in primul rand, launtrice. Cel mai mare dar este sa-ti aduci sufletul curat in fata lui Dumnezeu dupa perioada de post si rugaciune.

Practic toate sarbatorile crestinesti trec printr-o mare criza. Omul laicizat pune accent pe cele materiale si incearca sa transforme sarbatoarea intr-o masa copioasa si un pahar de vorba uitand ca o sarbatoare religioasa incepe in Biserica. Cel mai mare dar pe care putem sa-l aducem lui Hristos cel Inviat este sa traim toate clipele si slujba Invierii in Sfintele lacase. Dupa aceasta consider ca este chiar un lucru frumos ca dimineata, toata familia, sa se aseze la masa de sarbatoare si, dupa o perioada de nevointa de 40 de zile si mai ales dupa Saptamana Patimilor, sa imbine bucuria sufleteasca cu bucuria trupeasca.

Oamenii merg la biserica din obisnuinta sau totusi din credinta?

Depinde de oameni. Nu cred ca cineva este capabil sa-si inarmeze ochiul si sa vada ce se intampla in sufletul aproapelui sau. De multe ori ne uitam cu un ochi judecator si putem gresi atunci cand ne dam cu parerea.

Biserica intotdeauna a fost si va ramane un laborator duhovnicesc unde oamenii vin sa-si ispaseasca pacatele si sa-si purifice sufletele. Fiecare isi are calea sa si fiecare vine atunci cand simte aceasta chemare. Ideal ar fi ca omul din primele clipe ale vietii sa fie invatat si ajutat sa mearga pe calea credintei. Cineva intra in biserica din curiozitate apoi asculta, intelege si invata sa traiasca crestineste. Este un proces complex. Credinta nu este un dar primit de sus, credinta este o virtute care se educa pe parcursul intregii vieti. Credinta este, alaturi de nadejde si dragoste, virtutea primordiala a unui bun crestin.

Ce le urati cititorilor portalului www.AllMoldova.com de Sfintele Sarbatori?

Sfantul parinte Ioan Gura de Aur a spus ca se tem de Moarte doar cei care nu cred in Inviere, iar Patericul Egiptean – ca trebuie sa-l urmam pe Hristos nu doar la Inviere dar si pe Drumul Crucii. Viata este o jertfa, o daruire lui Dumnezeu si aproapelui nostru.

Sa dea Domnul ca din an in an prin aceasta sarbatoare sa devenim mai luminati si mai maturi duhovniceste intelegand ca viata noastra are sens doar prin Invierea Domnului.

Ion Toma, www.AllMoldova.com