Sărbătorirea hramului localității Dumbrava în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Petru Movilă

A fost sărbătoare la Dumbrava, la hramul satului, ziua pomenirii Sfântului Ierarh Petru Movilă. Este și ajunul Sfântului Vasile, iar oamenii s-au adunat în centrul localității și au întins o masa plină de bucate. A fost și un concert de colinde, iar voia bună a fost încununată cu tradiționala horă a satului.

"Noi am venit aici ca să sărbătorim hramul bisericii Petru Movilă şi împreună cu matuşca am cântat cântece ca să vestim anul noul pe stil vechi."

"O să cântăm nişte colinde şi noi vom cânta, iar oamenii din localitate se vor bucura."

Atmosfera de sărbătoare a fost întreţinută şi de ansamblul "Haiducii", de la Mereni.

MARIN CIOBANU, conducător, Ansamblul Etnofolcloric "Haiducii": "Am venit cu un program de o urare, fiindcă este ajunul Sfântului Vasile, şi am venit cu o urătură frumoasă, după care am venit cu două colinde, fiindcă este perioada sărbătorilor frumoase de iarnă."

În faţa bisericii a fost pusă o masă mare, iar gospodinele au pregătit o supă de peşte.

"După atâtea mâncăruri din carne de la sfintele sărbători, facem acum tradiţional un borş cu peşte şi o să servim toţi locuitorii."

"Ne-au organizat o sărbătoare frumoasă, le mulţumim din suflet la toţi şi pentru tot. Izvarul este gustos şi vă spunem la toţi cu sfântul Vasile."

"Veselie, joc în sat şi trebuie să păstrat şi să ne bucurăm de frumuseţe pe care o are Moldova."

OCTAVIAN MOŞIN, parohul bisericii din Dumbrava: "Încercăm prin aceste sărbători să ne ţinem de biserică, de credinţă de valorile noastre milenare şi în acelaşi timp şi prin ele promovăm acele frumoase tradiţii care se leagă în sânul bisericii."

Dumbrava este unica localitate din Republica Moldova care marchează hramul pe 13 ianuarie, ziua pomenirii Sfântului Ierarh Petru Movilă.

 

Sursa: trvmoldova.md