Atmosferă de sărbătoare la biserica din satul Dumbrava. Copiii din corul bisericii au susţinut un concert de colinde

Atmosferă de sărbătoare la biserica Sfântul Ierarh "Petru Movilă" din satul Dumbrava, municipiul Chișinău. Aproximativ 30 de copii din corul bisericii au susținut un concert de colinde, vestind astfel Nașterea Domnului.

Micii colindători spun că au pregătit din timp programul artistic, astfel încât Crăciunul pe stil vechi să nu-i prindă cu lecţia neînvățată.

„Foarte mult îmi plac pentru că cu ele vestim Naşterea Domnului şi sunt foarte frumoase. Au nişte cuvinte foarte frumoase, din suflet”, a declarat Mirela Țeruș, membru al corului de copii.

„Astăzi am colindat, am vestit Naşterea Domnului pentru că unii chiar nu aveau habar şi au prins de veste de la alţi oameni şi au venit să asculte şi ei să se întrebe :„Dar ce oare înseamnă Naşterea Domnului?”, a precizat Nicolae Goglea, membru al corului de copii.

„O să colindăm tot aici în Dumbrava. E foarte interesant şi sunt mulţi copii”, a relatat David Dem, membru al corului de copii.

„Colindăm, colindăm, de Iisus ne bucurăm, Lui ne închinăm. Într-o iesle am văzut pruncul minunat.”

Şi părinţii sunt încântaţi că pot transmite mai departe tradiţiile.

„Societatea merge într-o direcţie în care deja se pierde autenticul Crăciunului. Oamenii se axează pe cadouri, Moş Crăciun şi se pierde însăşi pentru ce noi sărbătorim”, a menționat Nadejda Dem, locuitoare a satului Dumbrava.

„În ultima perioadă cam pierd, se cam uită şi aici la noi în localitate chiar se înnoiesc şi se colindă de la 1 ianuarie pe la fiecare gospodărie. Le povestim copiilor acele tradiţii pe care le-am trăit noi, părinţii”, a adăugat Natalia Lazăr, locuitoare a satului Dumbrava.

Parohul bisericii din Dumbrava, Octavian Moşin, încurajează de patru ani iniţiativele sătenilor de a merge să colinde prin sat.

„La parohia din satul Dumbrava avem o frumoasă tradiţie, copii vin cu frumoase colinde. În după amiaza zilei mergem din casă în casă cu steaua”, a spus Octavian Moșin, preot paroh biserica Sfântul Petru Movilă, satul Dumbrava.

Cu doar câteva zile înaintea Crăciunului pe stil vechi, creștinii intră nu doar în pregătirile pentru masa de sărbătoare, ci şi în cele spirituale.

„Din data de două ianuarie postul devine mai strict în biserică pentru că deja suntem pe final de post şi intensificăm rugăciunea, dar şi nevoinţa. Se exclude peştele din această perioadă şi, dacă este cu putinţă, excluderea şi uleiului în zilele de luni, miercuri şi vineri”, a precizat preotul paroh.

Sursa: publika.md