Decizie istorică pentru satul Dumbrava

Prin decizia nr. 4/16 din 10.06.2020 din cadrul Consiliului Comunal Trușeni, cu privire la celebrarea hramului în localitățile din componența comunei Trușeni, s-a stabilit:

Celebrarea hramului satului Dumbrava din componența comunei Trușeni la data de 13 ianuarie a fiecărui an – ziua hramului bisericii ”Sfântul Ierarh Petru Movilă”.

Autoritatea executivă va include anual în bugetul comunei Trușeni sumele necesare conform programului de sărbătorire a hramului. Astfel, locuitorii salariați, care au viză de reședință în satul Dumbrava, vor beneficia de zi liberă, remunerată, conform art. 111 din Codul muncii.

Consiliul parohial al bisericii din Dumbrava, aduce sincere mulțumiri, din partea credincioșilor din sat, consilierilor care au votat celebrarea hramului Dumbravei.

Este de menționat faptul că la 21.01.1998 a fost înregistrată comunitatea religioasă cu hramul în cinstea Sfântului Ierarh Petru Movilă, iar la 16.08.2002 comunitatea este reînregistrată, fiind numit în funcția de preot-paroh prot. Octavian Moșin.

Sfântul locaș din satul Dumbrava a început să se construiască la 07.07.2006, iar din iarna anului 2007 locuitorii din satul Dumbrava și din Întovărășirile Pomicole ale comunei Trușeni au început să serbeze hramul întregii localități la 13 ianuarie.

Satul Dumbrava are unicul hram pe teritoriul Republicii Moldova, închinat marelui ierarh Sf. Petru Movilă. În fiecare an această zi este însemnată cu frumoase tradiții, ce prind rădăcini, prin participarea la slujba divină și organizarea unui program de urături în curtea bisericii, precum și mergerea prin sat a cetelor de urători vestind bucuria sărbătorilor de iarnă.