Cum se va desfășura slujba din noaptea Învierii Domnului la biserica ”Sf. Petru Movilă” din Dumbrava?

În urma discuțiilor purtate în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale a comunei Trușeni din 16 aprilie 2020, s-a decis: În noaptea Învierii Domnului (19 aprilie 2020) credincioșii din satul Dumbrava și din Întovărășirile Pomicole ale comunei Trușeni nu vor participa la slujba praznicală oficiată în biserica cu hramul ”Sf. Irh. Petru Movilă” din localitate, fiind îndemnați să înalțe rugăciuni de acasă, având posibilitatea să urmărească serviciul divin la posturile TV și Radio.

Sfânta Liturghie de Paști va fi oficiată în exclusivitate de către slujitorii bisericii și personalul auxiliar, care ajută la oficierea ceremoniei. Accesul la biserică, cât și în curtea sau în preajma sfântului locaș, în noaptea Învierii este strict interzis.

Sfințirea prinoaselor va avea loc la domiciliul persoanelor din localitate care solicită această binecuvântare. Deoarece localitatea este extinsă și mulți credincioși locuiesc în sectoarele de vile, mergerea spre fiecare gospodărie nu va fi posibilă după slujba Învierii.

Astfel, vă îndemnăm să ne deplasăm în sectoarele mai îndepărtate de biserică începând cu ziua de sâmbătă, 18 aprilie. În acest sens, vă rugăm să ne dați de știre de astăzi, 17 aprilie, cine solicită venirea slujitorilor pentru sfințirea prinoaselor în ajunul Învierii Domnului.

În noaptea Sf. Paști se va merge cu sfințirea darurilor conform următorului traseu: Între orele 02.30 – 03.30: str. Drumul Vilelor (de la ultima stație a microbuzului 129, de lângă pădure, spre str. Durlești); Între orele 03.30-04.15: str. Sf. Ioan Botezătorul (de la stația din str. Durlești spre stația terminus a microbuzului 103D din str. Prieteniei); Între 04.15-04.45 – str. Mihai Boț (de la str. Prieteniei spre str. Durlești). Între 04.45-05.15 – str. Zăvoiului (de la str. M. Boț în deal spre biserică).

Persoanele în etate, bolnave, plasate în carantină sau monitorizate la domiciliu trebuie să evite ieșirea din casă. În acest context, sunt îndemnați vecinii, rudele sau voluntarii bisericii să le ofere credincioşilor vârstnici sau bolnavi cele sfințite în noaptea Învierii Domnului, precum şi la dorință, pachete cu daruri alimentare. O singură persoană (vecin, rudă) poate asigura sfințirea prinoaselor și preluarea focului haric pentru câteva familii, pentru a evita aglomerația în stradă.

Prinoasele enoriașilor ce vor fi aduse pentru sfințire trebuie să fie în cantitate cât mai modestă. Acestea urmează să fie acoperite până și după sfințire. Creștinii care participă la ceremonie trebuie să respecte toate normele de rigoare: să păstreze distanța socială (vă rugăm 3 m), să evite îmbrățișările, strângerea mânii între vecini sau sărutarea mânii slujitorului. Fiecare creștin trebuie să poarte mască și mănuși de protecție.

Buna desfășurare a ceremoniei va fi asigurată de către 3 voluntari ai parohiei. Rugăm să ne contactați la nr. de telefon: 079481586 – preot Octavian.