Centrului Social pentru copii, adolescenți și adulți ”Față către față”

Scopul proiectului:

Amenajarea Centrului Social ”Față către față” în centrul localității Dumbrava va oferi condiții pentru desfășurarea diverselor activități educaționale pentru toți membrii comunității și toți cei interesați.

Întrucât în loc. Dumbrava nu există nici o altă instituție culturală în afară de Biserică (nu există școală sau grădiniță), este imperios necesar acest spațiu cultural, care va servi drept loc de întâlnire, comunicare, studiu, schimb de experiență și susținere educațională. Ne vom putea astfel bucura de copii și tineri mai buni, mai culți, mai organizați și mai pricepuți, precum și de adulți mai deschiși și prietenoși. Se prevăd activități precum: – consultații pentru elevi, tip after-school – lecții gratuite de limbă engleză, franceză, germană – ateliere de creație (croșetat, cusut, quilling, pictură, etc.) – accesul copiilor la jucării educaționale – întâlniri culturale (cu psihologi, scriitori, etc.) – pregătirea, în cadrul comunității, a diverselor manifestări culturale (de Paști, de Nașterea Domnului, de ziua copiilor, etc.) – întâlniri ale comunității – mese rotunde – desfășurarea lecțiilor școlii duminicale din cadrul Bisericii – susținerea unei mini-biblioteci pentru toate vârstele – diverse proiecte comunitare Până în prezent, în cadrul parohiei Sf. Ierarh Petru Movilă din loc. Dumbrava s-au desfășurat, în repetate rânduri, diverse activități, precum: – cursuri și tabere gratuite de limbă engleză – ateliere de creativitate gratuite – întâlniri comunitare – diverse întâlniri culturale și educaționale (cu psihologi, medici, etc.) – Școala Duminicală gratuită (care se desfășoară săptămânal și în prezent) Toate acestea însă au avut loc în curtea Bisericii sau în spațiul nefinisat din interiorul Bisericii, fapt ce a îngreunat mult procesul de desfășurare a activităților (e greu să desenezi pe scaune!) și a împiedicat organizarea altor evenimente ce ar sprijini copiii, adolescenții și maturii din comunitate și nu numai. Amenajarea spațiului disponibil de pe teritoriul Bisericii ar permite creșterea calității activităților precum și diversificarea lor, și posibilitatea de a le organiza și pe timp ploios, rece, de iarnă, etc. La momentul de față, în curtea Bisericii Sf. Ierarh Petru Movilă este disponibil un spațiu de 72 m2, care este însă nefinisat și neamenajat. Pentru finisarea și darea sa în exploatare este nevoie de: – Achiziționarea materialelor de construcție și finisaj necesare (pentru plafon, pereți, podea) – Achiziționarea mobilei necesare – Încălzire.

Descrierea proiectului:

Centrul social ”Față către față” vrea să sprijine cât mai multă lume din comuna Trușeni, precum și din sectorul Buiucani și din suburbiile capitalei. Doar biserica din localitate este un loc de menire socială. Astfel, de două decenii oamenii din teritoriu se cunosc, se împrietenesc și se ajută pe filiera bisericească. De mai mulți ani se simte nevoia unui centru educativ pentru toate vârstele. Astfel, acest centru va fi un un loc de întâlnire cu mic cu mare. Meditații după școală, cursuri gratuite de studiere a limbilor moderne, discuții cu psohologi și medici, consilierea persoanelor aflate în dificultate, școală duminicală etc. – acestea sunt câteva din activitățile ce se vor desfășura în cadrul centrului. Apoi se va încerca atragerea tinerilor care hoinăresc pe la periferia capitalei. Unii fumează, se droghează, se îmbată. Ar fi un bun prilej ca tinerii să aibă zilele lor de petrecere în centru. Aici va fi acces la internet și un proiector, unde vor putea viziona filme educative și se vor desfășura seri duhovnicești la diverse teme legate de tineri și societate. Cu timpul centrul se va extinde, deoarece mai sunt spații libere, unde vor fi și alte ateliere de lucru, precum și adăpost pentru câteva persoane din categoria de risc (abandonate, abuzate etc.). Totodată, va fi pusă la dispoziție și o garderobă socială.