Direcţionează 2% din impozitul pe venit pentru Biserica la care mergi

CE ÎNSEAMNĂ DESEMNAREA PROCENTUALĂ

Desemnarea procentuală este procesul în care persoanele fizice plătitoare de impozite direcţionează 2% din suma impozitului pe venit obţinut în anul precedent, către organizaţiile neguvernamentale care acţionează în interes public şi către organizaţiile religioase.

 1. 1. CUM ÎNŢELEGEM?

Desemnarea procentuală este un mecanism care vă permite să redirecţionaţi 2% din impozitul Dvs. pe venit către entităţile religioase (culte bisericeşti sau părţile lor componente).

 

 1. 2. DE CE AM FACE-O?
 • Nu ne costă nimic (redirecţionarea este gratuită, adică nu duce la nici o cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv);
 • Participăm la gestionarea banului public;
 • Astfel putem susţine instituţiile religioase în activităţile lor sociale, morale, culturale sau de caritate.
 1. 3. CINE POATE DESEMNA?

Desemnarea procentuală este valabilă pentru contribuabilii persoane fizice rezidente, care nu au datorii la impozitul pe venit şi care în anul precedent au obţinut  venituri la art. 88-90 din Codul Fiscal.

 1. 4. CUM PUTEM DESEMNA? .

Persoanele fizice care doresc să redirecţioneze 2% pentru Biserica ,,Sf. Ierath Petru Movilă” vor completa Declaraţia cu privire la impozitul pe venit (forma CET15). În declaraţie, la Secţiunea a şasea, coloana M2, este necesar să indicăm Codul fiscal (IDNO) al Bisericii: 38584014

Rezultatul este virarea, în contul unității de cult, a unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual plătit pentru salariu. Suma NU reprezintă o sponsorizare sau o donaţie, ci este o parte a bugetului de stat care este direcţionată de către fiecare cetăţean în parte către sectorul neguvernamental.

Depunem în termen, declaraţia CET15 la Serviciul Fiscal de Stat: personal, prin poştă sau utilizând serviciile fiscale electronice. 

 1. 4. CÂND PUTEM DESEMNA? .

În fiecare an între 1 ianuarie şi 30 aprilie. 

Adresa:

str. P. Movilă, 37A, Dumbrava,

Tel.: 022/589621 ; mob. 079481586

e-mail:  [email protected]

www.localitateadumbrava.md

www.octavianmosin.info

Preot-paroh Octavian Moşin 

Datele bancare ale bisericii: 

Beneficiar:

Biserica „Sfântul Petru Movilă” s.Dumbrava

Cod fiscal38584014

BC VICTORIABANK SA Filiala 17

Chişinău VICBMD2X457

MD44VI022241700000167MDL

UTILIZAREA SUMELOR ALOCATE

Biserica „Sfântul Irh. Petru Movilă” a iniţiat campania de ajutorare a nevoiaşilor Faţă către faţă, ce identifică copii cu nevoi speciale şi tineri în dificultate, pentru a-i implica în diverse activităţi extraşcolare.

În dependenţă de suma acumulată vom elabora proiecte întru susţinerea diverselor categorii social-vulnerabile.

Printre acestea se numără:

 • Organizarea taberelor de vară;
 • Iniţiative sociale pentru dezvoltarea comunităţii;
 • Cursuri de limbă engleză;
 • Susţinerea bătrânilor neajutoraţi;
 • Acte de caritate pentru persoane bolnave etc. 

RAPORTAREA ŞI TRANSPARENŢA CHELTUIELILOR

Venim cu informaţii despre utilizarea sumelor care s-au acumulat în rezultatul deseminării procentuale pe perioada fiscală 2016.

Din donaţiile direcţionate prin Inspectoratul Fiscal către comunitatea religioasă „Sf. Irh. Petru Movilă” s-a adunat suma de 4.123 lei.

În ajunul Naşterii Domnului, Primăria comunei Truşeni şi parohia „Sf. Petru Movilă” din Dumbrava au organizat o sărbătoare de suflet pentru 50 de elevi ai şcolilor din comună.

Evenimentul a avut loc la Primăria Truşeni şi a presupus dulciuri, rechizite şcolare şi cărţi pentru copii din familii socialmente vulnerabile.

Atât dl primar Ion Apostol, cât şi preotul Octavian Moşin au vorbit copiilor despre semnificaţia sărbătorilor de iarnă şi le-au urat lor şi membrilor familiilor din care vin, sărbători cu alese bucurii sufleteşti.

La finalul evenimentului, au fost înmânate seturi de literatură artistică pentru biblioteca publică din sat, precum şi pentru bibliotecile din cele două grădiniţe şi cele două şcoli din comună.

Este de menţionat faptul că donaţia de carte, vine din contribuţiile credincioşilor Bisericii din Dumbrava (din cele 2% din impozitul pe venit).